Cyclamencompetitie 2017

Plantenkwekerij P. Mostert viel in de prijzen met de cyclamen. Tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen op vrijdag 12 januari werden zij als winnaars van de jaarlijkse bloeiproef voor telers bekend gemaakt.

De kwaliteitscompetitie voor telers (nieuwe naam is benchmark) startte 28 november 2017. Dat is drie maanden later dan de edities die de Landelijke Commissie Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland samen met veredelaars en Royal FloraHolland voorgaande jaren organiseerden. Zodoende wil men ook inzicht krijgen in de uitbloei van cyclaam later in het seizoen. De deelname was ongeveer gelijk aan voorgaande jaren; zo’n 40 partijen van zes planten. Voor het eerst was een partij volledig afgeschreven in de uitbloeifase. Verschillen tussen cultivars en tussen de verschillende teeltbedrijven waren ook dit jaar weer behoorlijk. Grootbloemige partijen presteerden deze keer beter dan de mini’s, dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren.

In de Landelijke Commissie Cyclaam is afgesproken dat de ketenkwaliteit moet verbeteren. Binnenkort gaan de telers en veredelaars in de commissie nadenken over een plan van aanpak. De benchmark krijgt sowieso een rol in dat plan.

De midi-cyclaam met de beste sierwaarde was afkomstig uit de serie Premium Abanico van Morel Diffusion. Deze planten waren geteeld door kwekerij P. Mostert.

Certificaat 1e prijs cyclamen Plantenkwekerij P. Mostert